Folk dog för att det brann – inte för att dom är invandrare

Jag har inte så mycket till över för Marcus Birro även om han ibland kan ha sina poänger – när han skriver om fotboll dvs. I sina vanliga krönikor så är han en vänsterromantiker rätt över. Så även idag där han skriver att Backaplansbranden eller de sex döda personerna i Rinkeby inte hade kunnat komma från Danderyd:

Liksom branden i helgen aldrig hade kunnat hända i Danderyd. De sex barnen som dog av röken dog för att de var invandrare. De dog för att de bodde i Rinkeby. De dog för att vi lärt oss att skilja på folk i Sverige. De dog för att vi som har det bra ska fortsätta ha det bra medan det springer kackerlackor på golven i Rosengård, medan 63 utanförbarn dog i Backabranden, och medan sex barn dör i en brand i en annan del av världen, i ett Sverige som sobra kulturtanter tycker är spännande att tala om, och som en del skribenter koketterar med att de kommer ifrån fast de flyttat för länge sedan, fast deras upphöjning i de kulturella rummen gjort dem dryga och oförskämda. Det är ett Sverige som de flesta av oss bara ser på teve. De dog för att de var fattiga, andra klassens medborgare. Hade vi lyckats med ett enda gram av vår integrationspolitik hade de varit vid liv i dag.

Vem har sagt att alla de 63 som dog i Backaplansbranden var utanförbarn? Trodde i mitt stilla sinne att dom dog för att några drivna människor vill ordna fest, tänkte inte på brandskyddet – i kombination med att tre ärkepuckon tände på en eld samtidigt som att nödutgångarna var spärrade av stolar. Branden berodde på en mängd olika faktorer som just en natt inträffade samtidigt. Hemskt och förfärligt, men det berodde inte på att dom var invandrare.

När man skall visa hur utanför invandrare är jämför man alltid med Danderyd eller Djursholm. Eller Askim och Kullavik om man bor i Göteborg. Varför gör man det? Dessa få ställen där ”de rika bor” är försvinnande små jämfört med resten av Sverige där svenskar – och invandrare – bor. Vanliga människor som jobbar och betalar skatt, måndag till fredag och längtar efter sina fem veckors semester. Men med Marcus krönika blir det också deras fel att en mamma med barn springer fel i en panikartade situation i ett hyreshus i Rinkeby. Det dör personer i bränder runt om i Sverige – även fast dom inte bor i hyreshus. Eller är det inte lika mycket värt om man dör i en nedbränd villa?