Som vanligt vid olyckor

Två av Gotlandsbolagets färjor har lyckats kollidera med varandra. Den ena, Gotland en vanlig passagerarbåt, körde in i sidan på Gotlandia II – en HSC-färja (High Speed Craft). Olyckligtvis var en reporter från Aftonbladet med på båten och via blaskans WebTV berättar hon hur det var.

”Det var kaos och folk hade panik”

”Ingen berättade något om hur det låg till”

”Det fanns inga flytvästar till småbarnen”

”Och var fanns besättningen”

Okej, vi lyssnar alltså på en person som inte vet något om passagerarfartyg eller hur livet ombord är och fungerar. Hon har precis varit med om en chockerande händelse som har involverat sina barn. Kan man verkligen tro att ovanstående beskriver vad som verkligen hände? Knappast troligt…

Folk får inte panik. Eller nja, ca 3-4% får panik i den mening att dom inte blir kontaktbara, att dom inte kan styras, att dom bara springer runt och skriker. Att människor skriker är inte ett tecken på panik. Ej heller att dom flyr från faran – skrikandes. Panik är då människor kliver över andra levande människor utan att tänka på vad dom gör. Det hände INTE på Gotlandsfärjan.

Man berättar vad man vet – men först när man vet det och först när man har gjort andra saker på prioriteringsordningen. Vid en nödsituation är det befälhavaren som sköter snacket och vid en kollision i hamnområdet är det många delar som först måste lösas innan han kan ta en microfon för att meddela passagerarna. Tro inte att folket bara står och väntar – nejdå, det jobbas för fullt. Och vad är ”lång stund” efter det att man har sprungit med sina barn för vildaste livet? 30 sekunder är nog jävligt lång tid då, för att inte tala om 2 minuter.

Flytvästar finns till det maximala passagerarantalet som fartyget får ta, plus 5%. Dessutom finns det alltid västar för småbarn, totalt 10% av det totala antalet livvästar. Detta kontrolleras varje år av Transportsstyrelsen, Sjöfartsavdelningen (tidigare Sjöfartsinspektionen).

Besättningen är också människor, men dom löser sin uppgift. Det övas varje vecka, om nu man har besättningsbyten så ofta på Gotlandsbolaget. Alla besättningsmedlemma skall nämligen delta i en säkerhetsövning varje månad eller inom 24 om mer än 25% av besättningen byts ut. Så övas det gör det.

Man ska inte alltid lyssna på reportrar