Skall dom ha speciella bostäder också?

På SvD idag har man en artikel om studentlägenheter eller snarare bristen på de samma. Inte nog med att utbildningen skall vara gratis samt att man har möjlighet att få hyfsat generösa studiebidrag och -lån – samhället skall tydligen stå för lägenhet också. Självklart skall det vara mitt i stan, studiebidraget är ju så lågt så att studenter inte har råd med busskort och ingen studentrabatt har dom heller! Studenten Fredrik Jonsson Ståhl uttalar sig:

Det är svårt att få tag på boende, och de som finns är dyra. Det har blivit en klassfråga att kunna plugga

Skall man hårddra det så är ju allt som kostar ens liiite pengar en klassfråga. Någonstans går ju gränsen för vad man har råd med och inte råd med. Således skall allt vara gratis. Varför byggs det nu inga studentbostäder? Tja, dels så är det generell hyresrättsbrist i landet eftersom marknaden inte fungerar, dels så sölar kommunen med markanvisningar. Kanske vill städerna använda eventuell mark till ”vanliga” bostäder.

Fredrik Jonsson Ståhl läser själv en kurs på Stockholms Universitet. En kurs, inte ett program, utan EN kurs. Förväntar man sig då att samhället skall komma springades och betala bostaden? Jag har när jag pluggade klasskompisar som hittade alla möjliga lösningar på boende. Inneboende, man gick ihop flera personer, man bodde hos varandra osv, osv, osv. Och tänka sig – det gick ! Det går alltid, bara man vill. Nicke Grundberg, ordförande i SSCO, menar att det behövs tusentals nya studentbostäder de närmaste åren:

–Annars kommer inte lärosätena att kunna ta in de som är smartast, utan de som har skaffat sig bostad.

Jag vänder på resonemanget. Är det lite bökigt att skaffa lägenhet så är det bara dom som verkligen VILL plugga som klarar sig. För det gör man alltid…