Orkar inte tänka själv…

Spikmattan från Himalaya som har blivit väldigt populär i landet har börjat få kritik för sin marknadsföring. Dom har på sin hemsida haft kommentarer från folk som hävdar att mattan har löst alla möjliga problem och sjukdomar genom att ligga på mattan. Detta har nu Konsumentverket satt stopp för och företaget har backat.

Två aspekter på detta: är det verkligen någon som tror på att det verkligen fungerar? Det känns som att det kan vara lite naivt att verkligen tro att smärta och sömnproblem försvinner genom att ligga på en matta? Tror man det, har man banneme inte rätt att klaga heller.

Den andra aspekten är mer positiv – OM man nu tycker att mattan fungerar, ja, vad är problemet då? Om det så må vara placeboeffekt eller inte – problemet försvinner ju och om nu mattan ligger bakom det eller om man blir frisk ändå so be it!

I en gnällig ledare i Östersunds länstidning klagar Kalle Olsson på att vi har för många val i livet och att vi konsumenter inte har tid att ta reda på vilken produkt som verkligen ÄR den bästa. Men kära Kalle – det har vi väl visst. Vi skall ju ändå köpa schampoo – varför inte prova ett märke varje gång du köper flaskan? Dessutom är det ju så att vilken produkt som är ”bäst” är i allra högsta grad subjektivt. Min nya bil kanske jag tycker är bättre än din nya, men du tycker tvärtom bara för att Håkan Matsson sågar bägge våra bilar och kallar dom ”sämst i klassen”. Hanna Wagenius skriver också…

Men – framförallt har människor ett ansvar för sina egna liv och beslut. Ingen annan ska tvingas undersöka olika varor för att man själv är för lag – det är ju alltid möjligt att avstå köpet om man är osäker. Eller menar Olsson att folk är för dumma för sitt eget bästa?

Jag tror på det sista – Kalle tror att folk ÄR för dumma för sitt eget bästa. Det gäller ju vänstern generellt som vill styra allt från när föräldrarna skall vara hemma med barnen till vilken läkare och vårdcentral du måste gå till. Tröttsamt.