Ur hand i mun

Robert Gidehag har en mycket viktig poäng om svenskarnas beroende av pengar från staten.

Minns jag rätt beslutade politikerna att flytta barnbidraget några dagar framåt i månaden. Detta ledde till att bidraget skulle komma efter midsommar och det blev ramaskri. Många hade nu inte likviditet att klara helgens extra utgifter. Det är sorgligt. Vissa har det helt enkelt svårt oavsett system – och de kommer alltid att behöva hjälp. Men i Sverige är detta inte ett marginalproblem – långt upp i medelklassen blev det svårt att klara midsommar utan barnbidrag.

Att vi har detta problem i Sverige är faktiskt hemskt att beskåda. Jag blir ledsen och arg när man ser att samhället lägger sin blöta filt över mångas privatekonomi att dom blir beroende av den som tar pengarna ifrån en. Det pratas mycket om ”trygghet” i politiska debatter. Det handlar i de flesta fall av ekonomisk trygghet: att inte bli av med jobbet, att få pengar när man blir sjuk osv. Varför driver då ingen frågan på riktigt – låt folk behålla sina pengar så blir dom trygga!