Privat är privat – inget annat

Den hälsosamme Ekonomisten skriver:

Bloggkollegan Departementet konstaterar att mediernas krav på öppenhet när det gäller SAAB ter sig något missriktat. Trots allt är ju både GM och Koenigsegg två privata företag som inte är skyldiga att berätta någonting om sina respektive affärshemligheter.

Varför detta nu? Kan inte två privata företag få prata utan inblandning från staten. Låt näringslivet vara i fred – på både gott och ont. Inga stöd eller ”räddningar”. Vi har sett i SAAB-fallet att det till slut dyker upp någon med pengar som vill ha bolaget – är det ingen som är intresserad, ja, då skall banneme inte skattebetalarna gå in heller.

I Sverige verkar det som att det snabbt sätter sig i huvudet på media+befolkning sig att staten skall vara, och ÄR inblandad i affärer när dom egentligen inte har det. Vi är väl så pass vana att staten skall vara en ”god och långsiktig ägare” i allt från fastigheter (Vasakronan) till sprit (Vin&Sprit) att det nästan verkar lite främmande om inte näringsministern får uttala sig hur affärsplaner ser ut om om hon ”tror på” affären. Märkligt…