Upp till klasskamp?

Har grubblat på detta lite…

Många bloggar (även denna) har ju påpekat att Sverige utövar idrott med/mot en mängd stater som klart överträffar Israel i form av demokratibrist, krig, brott mot mänskligheten osv. Men då hörs inte ett ljud. Förrän Israel (eller Chile eller Rhodesia) skall spela tennis.

Då blir det helt plöstligt ett jävla liv (med polisen och extra-Rapport på den statliga televisionen). Varför? Vad har egentligen dessa människor emot Israel? Men jag har kommit på en annan förklaring.

Det är SPORTEN. Kuba spelar handboll, Nordkorea – pingis, Kina – alla sporter utom golf, Azerbajan – gymnasti, friidrott bl.a, Turkmenistan – friidrott. Ja, ni fattar grejen…

Alla andra länder håller alltså på med sporter som är mer ”arbetarklass/medelklass”. Tennis får man ändå (enligt tradition) betrakta som en överklassport (fastän jag hatar klassbegreppet). Men när kombinationen höger-demokrati+överklassport dyker upp – ja, då smäller det.

Vem var det som sa klassförakt?

PS. Det skall tilläggas att jag hatar begreppet klass, av två anledningar: dels gillar jag inte att människor delas upp i grupper, det leder bara till att man ställer dessa MOT varandra. Dels så anpassas begreppen (arbetar-/medel-/överklass) efter debatten och den poäng man vill dra. Ibland är det lönen som styr, ibland fackförbund, ibland politisk hemvist (man kan ju inte vara arbetare och höger!).

Men de som demonstrerar utanför Baltiska hallen är rätt kära i begreppet klass och gör säkert samma analys som har jag gjort ovan. ”Jävla överklasssport”…

Dessutom – Sverige förlorade matchen med 3-2

[SvD] [Gryningsräd]