Hjälpa eller inte?

Att finanskrisen är ett faktum kan väl knappast ha undgått någon. Även om beskedet om representanthusets ”Ja” till krispaketet äntligen kom, vet vi ännu inte hur detta kommer att sluta.

Dock finns en intressant reflektion… finanskrisen ställer till det till för folk med små marginaler (ökade räntekostnader) och småsparare kan kanske få svårt att få ut sitt kapital – fast det tror jag inte. Bankgarantin i Sverige gäller upp till 250000 kronor och i USA ända upp till $300000. Så det låntagare som drabbas.

Många tycker det är fel att som USA nu gör (och som Sverige, genom riksbanken gör) pumpar in pengar på för ”rädda” finansmarknaden. ”Har dom satt sig i fällan får dom skylla sig själv” – helt enkelt. Förstår är detta personer som tycker att kapitalism är hemskt och borde ersättas med något annat välgenomtänkt, mer ”rättvist”. Nåja, ni får nog drömma vidare tyvärr…

I Sverige är väl den största nyheten att Volvo varslar totalt 2000 personer om uppsägning. Nu är det plötsligt dags för regeringen att kliva in med skattepengar. Dock har regeringen varit rätt återhållsamma och sagt som det ska sägas: vi får låta företaget sköta detta. Tillsammans med facket (förstås). Detta är dock ”svagt” tycker Aftonbladets ledare (konstigt).

I det ena fallet (internationell bankkris) skall man inte göra nått, men på hemmaplan (2000 uppsagda) skall det genast satsas en himlas massa. Vad är viktigast i det stora hela kan man tycka? Bankkrisen…? Men det är väl viktigare att ta hand om väljarbasen (de IF Metall-röda arbetarna på Volvo) än det finansiella systemet. För där är väl alla med i ”borgerliga” fackförbund – om dom ens (hua!) är med i något fackförbund.

Det är skillnad på folk och folk…

[Aftonbladet om Volvo] [Samma tidning om krisen]