Inte obligatorisk A-kassa

Nu har en utredning kommit med förslag hur den obligatoriska A-kassan ska se ut… och det är skrämmande läsning. Återigen skall politiker bestämma över hur ”trygga” vi ska vara. Förslaget landar i en höjd skatt på 5000 kronor per år för alla med en årsinkomst över 110 000 kr (~9160 kr / månaden). Eller 433 kr / månaden om du nu inte orkar räkna själv.

Och vad får man tillbaka för det ? Många som nu står utanför A-kassan vill stå utanför A-kassan eftersom dom av olika anledningar känner att det inte är någon idé att betala pengar för något som man aldrig kommer att utnyttja. Folk med specialistkunskaper (=kommer aldrig bli arbetslösa), folk med bara några år kvar till pensionen, folk som driver egna företag – ja, ni förstår själva.

Jag hoppas verkligen inte att förslaget går igenom för att jag ser verligen ingen mening med att tvinga in folk i försäkring som dom själva inte vill ha. Jag är inte med i A-kassan och kommer nog inte att gå med i den inom de nämsta åren. För min del är arbetsmarknaden så god att jag inte löper någon risk att bli arbetslös. Och om jag av någon märklig anledning skulle bli det – ja, då får jag väl leva på mina sparade pengar, fortsätta driva mitt företag eller ta något annat jobb. Kan inte jag få bestämma detta själv ?

[GP] [SvD]