Ge inte mer – låt dom behålla mer istället

(c) har föreslagit att höja studiebidraget med 500 kr – någon gång under mandantperioden. Detta hade kostat staten 1,4 miljarder om året. Inga jättepengar, men är det inte bättre att tillåta studenter att tjäna mer pengar under året? Idag är gränsen 100 000 kronor vilket är skrattretande lite. Den bör i alla fall höjas upp till 150 000 kronor, om inte mer. Detta hade kostat staten – noll kronor. Staten hade till och med gott plus på detta eftersom fler hade jobbat mer vilket leder till ett större skatteuttag. Vad är det som hindrar? Anders Flanking, partisekreterare för (c), säger till och med att taket på sikt skall slopas helt. Jag kan eventuellt tänka mig att bidragsdelen sänks om man tjänar ”för mycket”, men lånedelen bör ju alltid vara lika för alla. Det är ju ett lån och att detta också sänks om man kommer över beloppet är ju knasigt.

Att vi sedan i Sverige har högskoleutbildningar som tillåter vissa studenter att i stort sätt jobba heltid är en annan potatis och skall inte dras in i argumentationen här.

[SvD]