Nyktra, gravida kvinnor – till ingen nytta

Vin ska man ju inte dricka om man är gravid – det förstår väl alla? Eller hur stor ÄR risken egentligen? Hur många generationer av barn har haft mammor som faktiskt HAR druckit vin och ändå klarat sig? Vinet är en rätt gammal uppfinning (ca 8000 år gammal) och mänskligheten har ju överlevt ända fram till för tio år sedan, då Livsmedelsverket utfärdade dom första varningarna.

Men nu har alltså Livsmedelsverket ångrat sig och dragit tillbaks förbjudet. ”1-2 glas, 1-2 ggr i veckan” får man alltså dricka nu. Inte för att jag vet något om hur mycket gravida mödrar klunkade i sig alla år innan 1998, men det låter väl troligt att en ansvartagande mor faktiskt inte drack mer än just den mängd som nu förespråkas. Alltså har vi i trygghetsnarkomanins Sverige lyckat att skrämma upp mödrar i 10 så till den milda grad att kvinnor är väl i stort sätt livrädda att stoppa i sig något överhuvudtaget under graviditeten. Och nu då till ingen nytta.

Undrar om det finns någon statistik på att antlet fosterskador (eller hur det nu påverkar fostret) har minskat under dessa 10 år då rekommendationen har funnits. Min gissning är ingen.

[DN]