Nationalismen spirar

Sverige har fått ett nytt stjärnskott – Sarah Sjöström (passande namn för en simmerska!). Världsrekord dubbelt upp och VM-guld. HELT otroligt och alla grattis i världen till denna succé. T.o.m. statsministern har skickat tack till guldgumman (det måste väl vara motsvarigheten till guldgosse?).

Men, lek med tanken: Sarah hade hetat Huan Li, 15 år och kommer från Kina. Kinas president skickar tackkort och hela världen applåderar. Vad hade rubrikerna och reaktionerna då varit? ”Ja, men dom tränar ju hårt från 3 års ålder”, ”Hon är säkert dopad”, ”Det är klart, det är ju mycket tuffare träning. Hon har nog aldrig fått vara barn”.

Nu, för att hon är svensk, finns inte tillstymmelse till dessa misstankar eller funderingar. Nu slår vi oss själva för bröstet och talar om vilken talang hon är och hur fantastiska vi i Sverige är att ta fram duktiga idrottare. För det ÄR vi ju faktiskt. Tror att vi ligger i världstoppen om man räknar VM- och OS-guld per capita. Men vilka nationalister vi är…