Det är inte civilkuraget det är fel på

Regeringen vill införa en civilkuragelag. En lag som tvingar oss medborgare att gripa in.

Inger Davidson tror att en lag kan göra att folk frivilligt vågar gripa in, och inte bara känner sig tvingade. Om man vet att man är skyldig att hjälpa till är det lättare att ta första steget eftersom folk omkring en kommer att ansluta, säger hon. Samtidigt menar hon att alla ska agera efter ens egna förmåga. En äldre dam som ser ett slagsmål ska inte ge sig in i det och utsätta sig själv för fara.

Men nu ingrep Olle Reiz mot till synes harmlösa bensintjuvar och det slutade med att han miste livet. Var ska gränsen dras för när det är lämpligt att gripa in?

– Det som har hänt den här mannen är fruktansvärt. Det har också hänt att personer har gripit in mot inbrottstjuvar och då själva kommit till skada. Vi människor är väldigt olika, han kanske gick ett steg för långt. Men jag tror inte att den här lagen kommer att förvärra, man kan gripa in på flera sätt, genom att ringa polisen, genom att ropa på hjälp.

Problemet tror jag inte är att folk inte vill gripa in – dom vågar helt enkelt inte. Att ringa polisen hjälper ju inte, det vet ju alla. Dom håller på att jaga folk som brukar kokain (egenbruk), fildelare och annat krafs. Vardagsbrottslighet är det ingen som löser längre. Så om polisen struntar i det – varför skall då medborgarna göra det? Dom lär ju knappast få hjälp…

Lite väl magstarkt att i samma artikel nämna Olle Reiz som blev mördad i efterdyningarna när han konfronterade två bensintjuvar.

Dessutom, om man väl ingriper och lyckas ta fast exempelvis en biltjuv, ja då blir man själv stämd och tjuven går fri. Enbart för att han ”ej hade hunnit gör något”. Om man läser nyheten så är det inte direkt fastslaget att det var tjuven som slogs ner – men ni förstår min poäng.

Ändra på detta först: fungerande polisväsen som tar tag i brott som drabbar andra människor, inte bara som ”bryter mot lagen” samt se till att brottslingar döms till kännbara straff. Sen kommer civilkuragen automatiskt.

[DN] [DN igen]