Dags för hushållsinspektionen?

Ingvar Persson är en riktigt gnällspik. Även när något faller ut positivt, så är det något närliggande som skall få spö. Idag applåderar han personalliggarna hos byggarbetsplatser och restauranger, vilka har dragit in en massa skattepengar eftersom det nu är svårare att ha svartarbetare på arbetsplatserna.

Förändringen beror inte på något högteknologiskt övervakningssystem. Den är inte effekten av något dyrbart program för skattesubventioner lanserats av Maud Olofsson eller Anders Borg.

Miljarden i redovisade, och beskattade, löner är helt resultatet av det system med personalliggare för restauranger och frisörer som – under Folkpartiets och Kristdemokraternas protester – infördes för snart tre år sedan.

Nu föreslår utredningen att systemet utvidgas till bygg- och tvättbranscherna. Utmärkt.

Det går att bekämpa skattefusk och svartarbete utan att införa skatterabatter för hushållsnära tjänster.

Men den sista meningen antar jag att Ingvar vill att varje hushåll skall ha en liggare där varje person som inte är skriven i huset och som utför någon slags städuppgift (torka av bordet, hjlpa till med gränsklippningen när man är på semester) skall skriva in sig. Vem kontrollerar? Tja, skall vi föreslå en ny myndighet kanske – hushållsinspektionen? Dom kan ju dessutom göra revisioner för att se till att det obetalda hushållsarbetet blir jämt uppdelat också.

Att en skattesänkning är en subvention förstärker ytterligare testen att Ingvar (och de flesta andra vänsteranhängare) att lön och betalning för tjänst till 100% tillhör staten och att denna sedan bestämmer hur mycket vi små medborgare skall få behålla. Varför pratas det bara om högerns männisoksyn?