Vegetarianerna ser sin chans

Djuren är tydligen smartare än vad tidigare har trott. Men som jag själv skrev för någon tid sedan så beror inte det för att vi har nedvärderat djuren, vi har snarare överskattat oss själva.

Självklart får ju nu vegetarianerna nytt vatten på sin kvarn. Lisa Gålmark (författare och debattör inom feminism och ”vegefrågor”) tror du att fler kommer att ”slänga köttbojorna”:

Vi har länge varit arroganta mot andra djurarter och inte haft så mycket att vinna på att se djur med de förmågor de har. I och med att folk börjar förstå hur djuren tänker måste vi ta hänsyn till andra än oss själva. Sådant här lyfts oftast inte upp, men nu är vi mottagliga på grund av miljö- och klimatfrågan.

Läs biologi A Lisa – att äta eller att ätas. Så ser det ut i naturen och vi är en del av den.

Det som till exempel ofta glöms bort är att de är sociala däggdjur, de har ju relationer, de har vänner och fiender, de får barn och de har ett sexliv. Men de får leva en väldigt kort tid och lider av att inte ha ett normalt socialt liv. Och de relationer de hinner byggas upp slits sönder hela tider.

Här har vi ju grundfel nummer ett – de allra flesta djur som vi idag producerar mat ifrån är uppfödda. Alltså – dom hade aldrig funnits till om inte vi hade drivit jordbruk och grisfarmar. Vi skall självklart ta hand om dom, men inom rimliga gränser. Hur vi skall kunna ge grisar ett ”normalt socialt liv” förstår jag inte riktigt. Att djur har sex och får barn trode heller inte leda till några ögonbrynslyft hos någon. Det är ju faktiskt så dom kommer till…